SafeBeyond

Trend Hackaton Hogeschool Gent: Van blockchain tot emotionele levensverzekering

Op dinsdag 8 november was het zover. een 30-tal leerlingen van de postgraduaatsopleiding Trendanalyse en implementatie brachten in kleine werkgroepjes hun ideeën voor de toekomst, gestoffeerd met business model aan de hand van ingezonden thema’s.

Een wel heel bijzondere toekomstverkenning vonden we bij de uitvaartsector.

Ik pik er ééntje uit dat nog een beetje strookt met de tijd van het jaar. Een uitvaart strookt vaak met de verwachtingen. Zelfs een uitvaart die vrijzinnig geïnspireerd is, bestaat nog vaak uit elementen uit de christelijke traditie. Vandaag geven steeeds meer families een persoonlijke en creatieve invulling aan een uitvaart. Verwacht wordt dat wanneer Millennials hun ouders ten grave gaan dragen, we nog meer honger naar creativiteit en originaliteit gaan zien. De groepen die rond uitvaart een toekomstverkenning deden, raapten reeds bestaande initiatieven bij elkaar zoals begraafparken waar gewerkt wordt met bomen in plaats van zerken, allerlei creatieve alternatieven voor uitstrooiing (tattoeages met as gemengd in inkt, gebrandschilderd glas met as in inkt, …, tot zelfs as gemengd in vuurwerk, …), urnes die meer voldoen aan de fijngevoelige smaak van de babyboomgeneratie, duurzame bestemmingstechnieken zoals compostering, enz…

Bijzondere digitale technologieën maken ook steeds meer hun intrede in de uitvaart.

DNA Memorial heeft een dienst waar men het DNA digitaal weet te borgen, zodat generaties later mensen vanalles kunnen leren over hun grootouders.

Mensen stellen vandaag al playlists samen uit de lievelingsmuziek van hun dierbare overledenen om een eredienst op te luisteren. Het Israelische SafeBeyond positioneert zich als emotionele levensverzekering. Ze helpt mensen een nalatenschap van digitale boodschappen via geotags te verspreiden over heel de wereld. Zo kunnen nabestaande postuum nog genieten van het levensadvies en de lieve woorden van hun dierbaren.

Beyond

Eterni.me gaat nog een stapje verder. Op basis van alle digitale sporen die een overledene heeft nagelaten in social media willen me met artificiële intelligentie iemands persoonlijkheid digitaal zo nauwkeurig mogelijk tot leven wekken. Ze onderzoeken of het zo mogelijk is een ‘avatar’ van de overledene toegankelijk te maen via een chat-applicatie.

Andere korte toekomstverkenningen deden een onderzoek naar innovatiemogelijkheden voor en met Blockchain in de energiesector, de Kringloopwinkel, Joker reizen, de kunstsector, handenarbeid en de Belgische visserij.

Ze allemaal uitschrijven zou voor een te lang expose zorgen, maar op verzoek praat ik je er graag over bij.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *