The NotCompany

The NotCompany: De koe uit de melk halen

Dat industriële hoeveelheden gegevens dankbaar ingezet kunnen worden voor ontwerpprocessen, zien we onder meer bij The Not Company (NotCo) in Chili. Computerwetenschappers en voedingsspecialisten werken daar samen met een wat ongewone collega, het artificiële brein Giuseppe. Hun stip aan de horizon: een nieuwe generatie zuivelproducten, die beter zijn voor mens en milieu en die boerderijdieren ongemoeid laten.

Met behulp van EEG-scans worden de hersengolven van mensen geïnterpreteerd op het moment dat ze vette looksaus, zoete chocolademousse of zure Griekse yoghurt opnemen. Giuseppe helpt het NotCo-team om de moleculaire verbanden te begrijpen tussen de samenstelling van voedsel en de menselijke perceptie van smaak, textuur en verzadiging. Daarna gaat Giuseppe op zoek naar de perfecte samenstelling van plantaardige grondstoffen en eiwitten die in staat geacht wordt het origineel te overklassen in termen van smaaksensatie (bij de consument) en die daarenboven ook performanter is op het vlak van gezondheid.

‘De voedingsmarkt is overspoeld door laagwaardig en goedkoop voedsel, vol suiker en dierlijke vetten, en dat is een aanslag op de volksgezondheid’, aldus Matias Muchnick, CEO van NotCo. Chili kent de hoogste graad van obesitas onder schoolkinderen in Zuid-Amerika. De cijfers komen al aardig in de buurt van de scores in de VS, de onbetwiste en jarenlange nummer één inzake vetzucht, waar 10 tot 12 procent van de kleuters obees is. Traditionele voorlichtingscampagnes met het oog op gedragsverandering hebben er bij voorbaat weinig kans op slagen. De ietwat aparte strategie van een nieuwe schare foodtechbedrijven bestaat er dus in voedsel dat we graag eten te wijzigen in plaats van te proberen veranderen wat we graag eten. Melk van NotCo zal lekkerder zijn dan koemelk en vrij van lactose en verzadigde vetten. Bovendien zal de koe uit de melk gehaald zijn. Wat chocolademousse betreft: een mens zou niet onmiddellijk het verband leggen tussen gekaramelliseerde oesterzwammen, kokosnoot en quinoa, maar Giuseppe kwam inmiddels al enkele geslaagde chocoladesensaties op het spoor bij het combineren van die drie.

Hét vlaggenschip van NotCo is momenteel de eierloze mayonaise NotMayo, die vooral bestaat uit garbanzobonen. Qua merkstrategie kiest het bedrijf ervoor niet te werken met unique selling propositions over wat in hun producten zit, maar juist over wat er níét in zit. Producten heten dan ook NotMayo, NotMilk, NotYoghurt, NotCheese… en zijn te koop in Zuid-Amerika.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *