Retail: Is de duurzaamste supermarkt van Europa een Albert Heijn?
Op 2 november 2016 heropende Albert Heijn XL in Purmerend na een ingrijpende verbouwing. De blauwe loper werd uitgerold, en vandaag claimen ze de duurzaamste supermarkt van Europa te zijn. Omdat ik tegenwoordig veel in Noord-Holland vertoef, en vaak de liefde bezing rond retailers die met veel creativiteit een duurzaamheidsstrategie ontwikkelen, kon ik niet anders dan een kijkje gaan nemen.
Choose-it-yourself
Na de verbouwing hebben twee aspecten duidelijk de hoofdrol gekregen. Enerzijds ‘vers’ en anderzijds ‘choose-it-yourself-concepten’. Zowat iedere rayon in de winkel biedt een ‘interface’ aan waar je je producten zelf kan kiezen, samenstellen, mixen of bereiden. Op de versafdeling is er een sappen- en yoghurtbar waar je je eigen smoothies kan mixen, noten worden op het winkelpunt geroosterd en kan je ook zelf mixen, er is een olijfolie-bar waar je zelf olijfolie uit vaatjes kan tappen en (hoe kan het ook anders…) een installatie waar je zelf je hagelslag kan samenstellen.
Knip je eigen kruiden
Ook bijzonder is dat Albert Heijn XL in Purmerend haar eerste stappen maakt met LED-farming.
Opgegroeide kruiden worden vers gehouden onder Led-lampen in een zogenaamde “indoor farming unit”. Klanten worden uitgenodigd met een schaartje kruiden te knippen in de zelfpluk kruidentuin.
Dankzij 700 zonnepanelen op het dak, led verlichting met bewegingssensoren en andere ingrepen met oog op energie-efficiëntie is het hele complex (waar zich oa. ook een Etos, Gall&Gall en Bart Smit bevindt) klimaatneutraal. GFT-afval wordt vergist, wat weer biogas oplevert en elektrische auto’s pikken een graantje mee door gratis op te laden op de parking. Dit, en een hoop andere ingrepen zorgen ervoor dat Albert Heijn XL te Pulmerend naar eigen zeggen aan de kop loopt van eco-efficiëntie, en ik geloof het graag.
De retailer als Boxmover
Uiteraard kan je een retailer vanuit verschillende perspectieven benaderen. Wanneer je retail zeer enkelvoudig bekijkt kan je stellen dat hun toegevoegde waarde in de klassieke lineaire waardeketen bestaat uit boxmoving: Zij zijn de schakel tussen distributie en eindconsument. De focus komt dan te liggen op het logistieke aspect en dan doen we best aan distributie op de meest energie- en materiaal-efficiënte manier.
De retailer als ketenregisseur en keuze-architect
Wanneer je een retailer ook gaat bekijken als ketenregisseur en keuze-architect, komt er een veel breder impact-potentieel in het vizier. Een supermarkt bepaalt in grote mate wat er op ons bord komt, en kan misschien nog een groter verschil maken door een duurzame en gezonde levensstijl te promoten. In die optiek is de benadering van pakweg Veganz in Duitsland, MarQt in Nederland en Mad Cooperativet in Denemarken minstens even interessant.
Veganz is een 100% veganistische supermarkt waar ook vegetariërs, flexitariërs en foodies van allerlei pluimage aan hun trekken komen. MarQt in Nederland en Mad Cooperativet in Denemarken zetten storytelling en zelfs live kooksessies op de winkelvloer in om belangstelling voor biologische en lokale producten te delen met winkelende consumenten.
Uiteraard zijn alle inspanningen in de juiste richting toe te juichen. Het mooiste is natuurlijk wanneer er kruisbestuivingen en synergieën ontstaan tussen de verschillende benaderingen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!