Regen Villages - Effekt

ReGenVillages reduceert voedselkilometers tot nul.

ReGenvillages, een vastgoedbedrijf uit het zonnige Californië heeft de ambitie om de Tesla van de woningbouw te worden. Dankzij high-tech toepassingen wil ze bewoners in staat stellen helemaal zelfvoorzienend te zijn qua energie en water, maar ook wat betreft voedsel en afvalverwerking. Ze zien hun woonconcepten op wijkniveau, maar wel op mensenmaat. ‘ReGen’ staat voor ‘Regenerative’. In alles streven ze naar hernieuwbaar en gesloten kringlopen.

Wat de output is van het ene systeem is de input voor het andere. Afval wordt gecomposteerd, maar ook gevoed aan de larven van soldaatvliegen. Deze worden dan weer gevoed aan de kweekvissen in hun aquaponics-systemen. Het afvalwater van de vissen is dan weer ideale mest voor de groententeelt in de verticale boerderijen met tot twaalf teeltlagen. In Regenvillages kan je zo’n 10 keer meer voedsel produceren per oppervlak met ongeveer 90% minder water, vergeleken met traditionele land- en tuinbouw.

“De troef van ReGenvillage is niet alleen de technische superioriteit en integrale benadering van ecologische duurzaamheid. ReGenvillage brengt mensen ook opnieuw thuis in leefvormen op mensenmaat zoals ze misschien initieel bedoeld waren.

Je woonkamer loopt misschien door in een met glas overdekte tuin waar je zelf groenten teelt, en die je deelt met je buren. Buiten de deur wordt aan permacultuur gedaan, en aan het einde van de straat bevindt zich misschien een grote, verticale torenboerderij. Het woongebied is autovrij. Deelwagens vind je aan de rand van de wijk.

Wat James Ehrlich, de Ceo van RegenVillages drijft is zijn obsessie met zelfvoorzienigheid. Daarom dat zijn eerste wijken niet in het zonnige Californië worden neergezet, maar wel in landen met een kouder klimaat zoals Denemarken, Zweden, Duitsland en Nederland. Zelfs in een (Noord)Europees klimaat wil hij meer energie kunnen produceren dan consumeren (onder meer met PV, maar ook met geothermische installaties), om ook een kleine vloot deelauto’s van energie te kunnen voorzien. De allereerste wijk met zo’n 35 woningen wordt vandaag gebouwd in Almere, zo’n 20 minuten buiten Amsterdam. Deze moet in de herfst van 2017 opgeleverd worden. Later wil RegenVillages ook integrale woonoplossingen ontwikkelen voor de groeiende middenklasse in het Midden-Oosten en Azië, waar klimatologische omstandigheden totaal andere uitdagingen stellen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *