DIsruptive Innovation Festival

Nieuwe vormen om inspiratie te verspreiden: Disruptive Innovation Festival

Omdat ik vaak de vraag krijg voor advies over hoe je events opzet rond innovatie en duurzaamheid, ben ik steeds op zoek naar nieuwe vormen om inspiratie te verspreiden en verwondering aan te wakkeren. In november was ik zeer gecharmeerd door het Disruptive Innovation Festival (afgekort DIF, en op twitter fel besproken met de hashtag “#thinkdif”) Het bleek al de derde jaargang te zijn. DIF kwam er op initiatief van de Ellen MacArthur Foundation. Het is een online en open event van ruim drie weken lang waar meer dan 300 lezingen, debat-sessies en workshops werden gehouden onder visionairen, academici, bedrijfsleiders, ontwerpers en start-ups over kansen, doorbraken, inzichten en succesfactoren in de circulaire economie. Ruim 100.000 bezoekers hebben sessies live gevolgd. Alle sessies rond de thema’s System reset, regenerative cities, sharing economy, regenerative agriculture etc. staan nog steeds online.

Ellen MacArthur Foundation

Voor mensen die actief aan de slag zijn rond circulaire economie is de Ellen Mac Arthur Foundation geen onbekende. De Britse Ellen MacArthur verwierf faam wanneer ze op 7 februari 2005 het record solo-zeilen rond de wereld brak. Als voormalig zeilkampioene ontwikkelde ze een bijzondere liefde voor de planeet en in 2010 richte ze de Ellen MacArthur Foundation op met als doelstelling de transitie naar een circulaire economie te versnellen.

Sinds dien nemen heel wat organisaties een voorbeeld aan hoe ze grote bedrijven wereldwijd weet te verenigen en de neuzen in dezelfde richting weet te zetten. Kort samengevat wil ze de economie uit de ‘take-make-waste-logica’ halen, en met de inzichten van vandaag collaboratief een nieuwe economie ‘ontwerpen’ die gebaseerd is op hernieuwbaarheid, herstel en de economie vooral als een ecosysteem ziet.

Haar global partners zijn niet de minste: oa. Philips, Nike, Google, Danone, Cisco, H&M, Unilever en Renault zijn allemaal familieleden.

Thinkdif

Wat me het meest charmeert is hoe The Disruptive Innovation Festival is opgezet. Het is een zeer collaboratief opzet met een interessante balans tussen het fysieke event en digitale media, content en momentum.

Alles start bij de bundeling van vier podia waarvan enkel de eerste traditionaal aanvoelt:

  • Headline stage: waar de must-see thinkers hun verhaal doen
  • De ‘Big Top Tents’ zijn podia die tijdens de drie weken worden gehost door universiteiten wereldwijd (Davis, Berkeley, Sheffield, UTS in Sydney, TU Delft, …) en vooral onderdak geven aan de online learning programma’s
  • Open Mic: een omgeving waar innovatieve individuen een bijdrage kunnen leveren over waar ze mee bezig zijn
  • Ellen MacArtur Foundation Stage: een selectie verhalen en getuigenissen van koplopers, uitgekozen door Ellen MacArthur Foundation

Google, Machine learning en circulaire economie

Heel wat sessies zoals “Hoe gaat een high-tech gigant als Google met ‘machine learning’ bijdragen aan een circulaire economie?” worden in een informele vorm gegoten als dat van een ontspannen zetelgesprek, maar boeten zeker niet in aan informatie-waarde. Het zou geen webinar zijn zonder dat gasten ook vragen

Om er een echte webinar van te maken stellen moderatoren ook vragen aan de gasten die ingestuurd zijn door kijkers, of die via twitter worden gesteld.

Verder zijn er nog interessante sessies rond ‘veerkrachtige steden’, ‘diervrij vlees’, ‘ duurzame innovatiepaden voor verpakking’, ‘het mycoceen: het veelbelovend nieuw perspectief van schimmels en zwammen als bron van nieuwe grondstoffen en materialen’, etc…

Je kan alles opnieuw bekijken op hun website, hier

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *