TheStudentHotel

Werken en leven in geografische onafhankelijkheid

Afgelopen weken heb ik meerdere lezingen verzorgd voor de vastgoed- en bouwsector, oa. voor Mediahuis (Hebbes), Renovatie-en bouwbedrijf Verelst, en BIM Hoogstraten. Telkens wijs ik er op dat de generatie van Millennials een veranderende kracht vertegenwoordigt in hoe we willen wonen, werken en leven.

De cijfers stoffeer ik graag met heldere en groeiende voorbeelden in de vastgoedwereld. En vandaag is het moeilijk om de diversiteit aan initiatieven bij te houden. Heel wat leef-, woon- en werkformules stellen meestal jonge mensen in staat nieuwe evenwichten te vinden tussen leven en werk, en zelfs om geografisch onafhankelijk te zijn.

Volgens het internationaal co-working vakmagazine Deskmag is het aantal co-workingplekken wereldwijd met 38% gegroeid in 2015. 71% van de co-workers rapporteert een toename aan creativiteit door tussen vak- en zielsgenoten te werken. 62% getuigt dat de kwaliteit van hun werk toeneemt, 70% voelt zich gezonder, en 92% voelt een toename in zelfvertrouwen.

De motor van de toename aan co-working initiatieven wordt maw. niet enkel bepaald door het toenemend aantal (creatieve) zelfstandigen. Veel belangrijker is dat de productiviteit van mensen in de kennis-economie en de creatieve sector meer wordt bepaald door hun werkomgeving, gemoedstoestand en netwerk, dan door het aantal uren ze per dag presteren in één en hetzelfde gebouw. Daarom zie je steeds meer grote bedrijven die hun creatieve teams buiten hun eigen muren plaatsen, en hun projectwerk laten groeien binnen de prikkelende omgeving van een co-working omgeving.

Het meest richtinggevende voorbeeld vandaag is Wework (dat wel eens de Starbucks van het co-worken wordt genoemd). Ze zetten met veel focus in op het netwerk, een prikkelende omgeving, en ondersteunende diensten. Vandaag werken ze haastig aan een initiatief rond co-living, wat ‘Welive’ zal gaan heten. Tegen 2018 willen ze 34.000 mensen huisvesten in woonvormen die privacy bieden, maar ook veel gemeenschappelijke ruimten en quasi-hotelfuncties. Verder zijn de afgelopen twee jaar oa. in Amsterdam zogenaamde co-working hotels geöpend, denk aan Zoku, Volkshotel en The Student Hotel. Die laatste beschouwt zichzelf nog steeds hardnekkig als een start-up, ook al hebben ze al acht vestigingen, oa. in Amsterdam, Groningen, Den Haag, Parijs en Barcelona. The Student Hotel heeft de ambitie om 50 hotels te openen in Europa in de komende vijf jaar. Het is een frisse hybride van een student dorm en een boutique hotel en sleepte al veel prijzen in de wacht voor haar concept, vormgeving en service (door studenten). Het bijzondere aan het hotel is de energieke en ongedwongen studentensfeer die er hangt. Heerlijk om je terug in onder te dompelen. De verschillende gemeenschappelijke ruimtes hebben allemaal een eigen visuele identiteit, zijn een ode aan de leergierigheid, open geest en zitten vol referenties naar het studentenleven. Met al haar ontspannings- maar ook werkfaciliteiten is The Student Hotel een ideaal toevluchtsoord voor jonge creatievelingen met een semi-nomadisch bestaan.

Een laatste bijzonder initiatief dat hier aandacht verdient is Roam Living. Aan de hand van een abonnementsformule kan je als digitale nomaden wonen, leven en werken in één van hun paradijselijke plekken. Vandaag kunnen Roamers thuis komen Bali, Miami en Madrid, en later kan je ook roamen richting Londen, Tokyo en San Francisco.

Millennials denken vaak liever in termen van projecten dan van een job. Ze willen eerder zichzelf verwezelijken dan een carrière. Ze settelen zich op latere leeftijd. Ze werken hard met vaak veel tijd die voor een scherm wordt doorgebracht. Maar in ruil daarvoor is geografische onafhankelijkheid en ongebondenheid een mooie compensatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *