Amber Mobility

Amber one: Autorijden voor 33,00 Euro per week.

Autodelen met vrije uitloop

In de vorige editie van Antropocene Gedachten hebben we het uitgebreid over driverless cars gehad aan de hand van Olli en Local Motors. Een ander innovatiepad rond mobiliteit is mobility as a service (Maas), waar het comfort van individueel vervoer wordt losgekoppeld van autobezit. Traditionele spelers in de autobranche starten één voor één hun eigen autodeelsysteem, vaak zelfs met vrije uitloop (auto’s die je binnen een geografisch gebied kan oppikken en ook laten staan, in de branche heet dat ‘Free Floating Carsharing’). Car2go is allicht nog steeds de grootste met meer dan 1,8 miljoen gebruikers, en een vloot van 13.000 auto’s in 29 verschillende steden.

Van het Belgische community-platform voor fleet managers Link2fleet weten we dat BMW met Drive Now 3 maanden na haar blijde intrede in Brussel, trots is op 5000 gebruikers en reeds 100.000 gereden kilometers.

Een wel heel bijzonder initiatief vinden we opnieuw in Nederland. Voor heel wat mensen is hun auto hun 2de duurste bezit (na hun woning), en gek genoeg staat die voor 90% van de tijd stil (voor de deur, of aan het kantoor). Amber Mobility, een Eindhovense start-up die aan de slag gaat met kapitaal van ABN AMRO en de gekende leasingmaatschappy Athlon is op een eigenzinnige manier van start gegaan met een carsharing dienst.

Het lijkt erop alsof ze zijn gestart met het prijskaartje, net zoals Ikea. Hun ambitie is om carsharing beschikbaar te maken voor de Einhovenaar in 2018 voor 33,00 Euro per week.

“De ideale auto om in een deelsysteem te opereren aan 33,00 Euro bestaat niet, en kunnen we maar beter zelf bouwen. Dat moeten ze gedacht hebben toen men de Amber One is gaan ontwerpen.

Een auto voor de deeleconomie kan maar beter elektrisch zijn om onderhoudskosten en energiekosten te drukken. De Amber One moet een actieradius van 400 kilometer gaan hebben, een maximumsnelheid van 150 kilometer per uur en een levensduur van 1,5 miljoen kilometer. Net zoals bij Tesla is het de bedoeling dat de auto software-updates kan krijgen

Met een totaalgewicht van 650 kilogram wordt het bovendien een lichtgewichtje.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *