“Heer verlos ons van het stuur”

(Zoals verschenen in het boek Futures, uitgegeven door Lannoo, oktober 2015)

Kort na nieuwjaar zullen twee zelfrijdende voertuigen op de openbare weg in het Nederlandse Gelderland rijden. De twee sympathiek ogende busjes luisteren naar de naam ‘WePods’ en zullen het treinstation van Ede/Wageningen verbinden met de Universiteit van Wageningen, een traject van zo’n zes kilometer. Geholpen met allerlei sensoren, radars en boordapparatuur zullen ze zich een weg banen tussen het andere verkeer in de relatief rustige Food Valley, en dat is een wereldprimeur. Ze hebben geen aparte rijstrook, geen stuur en geen pedalen, en toch zullen ze na enkele maanden van testritten ook personen vervoeren.

Als er één innovatie ons vandaag een utopie belooft, dan is het toch wel de zelfrijdende wagen. Wanneer de computer het stuur overneemt zou de wegcapaciteit factor tien toenemen, met een ongeziene reductie aan files tot gevolg en een tijdswinst van gemiddeld een week per jaar voor de gemiddelde pendelaar. Voor een land van asfaltparia’s dat met Brussel en Antwerpen op de respectievelijk eerste en tweede plaats staat op de wereldranglijst filerijden, moet dat als muziek in de oren klinken. Ook het aantal ongelukken zou met maar liefst 90% dalen. Ook zou er een aanzienlijk verschil gemaakt worden voor het klimaat wanneer de zelfrijdende wagen zorgt voor een grotere transportefficiëntie een zuiniger brandstofverbruik, en een versnelde transitie naar hernieuwbare energie.

Voor wie niet helemaal mee is: 100% autonoom betekent letterlijk dat je je bestemming kan intikken in de boordcomputer, je vervolgens lekker een dutje doet (of iets anders…) en de wekker afloopt bij aankomst op je bestemming.

Autoconstructeurs, internetgiganten en computerbedrijven zijn flink in de weer om als eerste hun paradepaard op de weg te laten navigeren. Als we Tesla en Google mogen geloven, staan de eerste 100% volledige autonome wagens al onder de spotlights van een showroom ergens op deze planeet in het jaar 2020.

Maar gaan we die auto nog werkelijk kopen? Of worden we lid van een autoclub, een mobility provider of kopen en delen we er één met onze buurtbewoners? Of boeken we een rit naar de shopping mall met de RoboCar bij Uber? Via de Apple Watch?

Vandaag zien we alvast een veelzijdigheid aan mobiliteitsdiensten ontkiemen waar real time informatie functioneert als voornaamste brandstof en waar de auto letterlijk gereduceerd wordt tot accessoire van de smartphone. Autoconstructeurs begrijpen dat autobezit steeds minder status ontleent bij de jongere generatie en gaan autorijden als dienst aanbieden. Zo verkopen ze iedere wagen meerdere keren: Ze verkopen geen auto, ze factureren gereden kilometers. Met minder auto’s realiseer je zo meer, veiliger en gebruiksvriendelijkere mobiliteit.

Bij Car2go, één van de autodeeldiensten van Daimler stond de teller in December 2014 op ruim 32 miljoen autoritten bij 1 miljoen gebruikers die met 13.000 auto’s rijden in 29 steden. BMW’s DriveNow, Volkswagen’s Quicar en een serie gelijkaardige initiatieven volgen op de voet.

Maar niet enkel de autoconstructeurs hebben begrepen waar de nieuwe mobiliteit heen gaat. Ook burgers en start-ups tonen wat een veelzijdig aantal verschijningsvormen mogelijk zijn met ‘mobiliteit als dienst’. Het Belgische Tapazz helpt buurtbewoners onder elkaar auto’s delen zonder administratieve rompslomp. Bij Blablacar kan je overwegen mee te rijden naar Italië met een sympathieke knul voor minder dan een vlucht met Ryanair. Intussen kan je lid worden van een club stijlvolle klasbakken bij Bolides. UberLux gaat voor het luxesegment en toont dat de sky the limit is met Uber Chopper (helikopterdiensten) of ‘Seamless travel’ samen het hotelketen Hilton. De auto mag misschien minder dan voorheen een statussymbool zijn, mobiliteit zal nooit een koopwaar worden zoals bits and bites, of kraantjeswater. Rijden dat is een beleving, en dat doen we in stijl.

‘Heer verlos ons van het stuur’ verscheen als gastbijdrage in het boek Futures. Futures is een drieluik van trendwatchers Herman Konings, Tom Palmaerts en Joeri Van den Bergh en is te koop bij Lannoo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *