Ethos Yoga

Post-authenticiteit op je mat en op je bord

Yoga is booming, en de gangbare marketing-narratief is tot heden een eclectische saus van mystiek, klankschalen, mantra’s en sanskriet. Tijdens mijn laatste trip naar Londen heb ik de kiem van een post-authentiek antwoord hierop beleefd. Een combinatie van een harde work-out beleving, sociale verbinding, technologie en wetenschap.

Wie mij kent weet dat ik af en toe zelf op de mat sta. Ik hou van de practice, maar minder van de hele zweefdoctrine die je er vaak moet bijnemen. Maar zoals iedereen die professioneel bezig is met branding al lang weet: De markt voor iets om in te geloven is eindeloos. Yoga heeft dit decennium een aanzienlijke groei gekend. In de VS alleen is het aantal yoga-adepten tussen 2012 en 2016 verdubbeld tot 36 miljoen geregelde beoefenaars (In Nederland zijn het er 558.000 volgens de laatste cijfers) In diezelfde tijd steeg de totale besteding van alle Amerikaanse Yoga-beoefenaars van 10 miljard Dollar naar 16 miljard Dollar (de lessen, kleding, workshops, retreats, en trips naar India…)

Een foutentiek trekje van yoga

Eerlijk over Yoga

Volgens historisch onderzoek van wetenschapsjournalist William Broad blijkt yoga zoals we die vandaag in de studio beleven niet eeuwenoud te zijn zoals we ons graag laten vertellen. De kiem van de dynamische yoga (Hatha en alle afgeleiden) zoals we die nu beoefenen, vinden we terug tijdens de dagen die de Indiase onafhankelijkheid (1947) vooraf gingen. Er ontstond een nieuw nationaal bewustzijn, en men was op zoek naar een nieuwe culturele identiteit en zelfzekerheid. Yoga werd opgediept uit het mystieke verleden, opgepoetst en vervlochten met het frisse, moderne en ‘steriele’ gymnastiek dat heel populair was in het Westen.

ETHOS: Yoga, gemixt met hard-core fitness en biotechnologie

Ethos Yoga

De yogastudio Ethos in Shoreditch lijkt op een Scandinavische lodge gecombineerd met een disco. Yoga krijgt er een heel hedendaagse benadering. De studio is heter dan bij Bikram Yoga (it’s the hottest studio of London!), is uitgerust met een indrukwekkende audio- en lichtinstallatie en biedt ook ruimte voor nieuwe varianten als TRX en aerial yoga. In de Fitlab kunnen beoefenaars bovendien een reeks diagnostische tests laten afnemen. Met een DNA-test, cardio-metabolische profiling en een analyse van je biocrobioom (je darmflora), helpen de instructoren je predispositie ten aanzien van bepaalde work-outs beter te begrijpen. Volgens Freddie Sheridan, mede-bezielers van Ethos, worden beoefenaars steeds meer veeleisend, en willen ze een steeds accurater inzicht in hoe ze hun fysieke en mentale gezondheid kunnen optimaliseren. Een nieuw pragmatisch programma op basis van inzichten in biochemie wordt daardoor goed onthaald bij de leden.

Chroma Yoga focust op focus

ChromaYoga

Distraction desease, ofwel de onmogelijkheid tot focus en concentratie is één van de ziektes van deze tijd. Focus- en Selectievermogen zijn een nieuwe soort luxe geworden. Een Yogastudio die hierop heeft ingespeeld is Chroma Yoga. Met een combinatie van Yoga-sequenties, kleur-, lichttherapie en soundclouds traint ze haar beöefenaars om zich beter te kunnen focussen.

Lululemon helpt je met sociale verbinding en doelen stellen

Lululemon

Een prachtig retailmerk voor sweatwear (kleding voor sporten waar al eens in gezweet wordt) is Lululemon. Ik haal ze vaak aan als een merk dat er in geslaagd is haar keuze-architectuur te baseren op ‘hoe een model aanvoelt’ in plaats van enkel op maat en collectie. Het gevolg is dat consumenten op een veel intuïtievere manier een keuze kunnen maken. (Een Yoga-broek bij Lululemon kost al gauw 160 Euro, dus je kan je er maar beter goed mee in je vel voelen als je er de dag erna mee gaat practicen) Nog mooier is hun Europese flagship store aan Regent Street in  Londen.

Interactieve spiegels sporen je aan om verbinding te maken met andere sportfanaten in Londen en aan te sluiten bij groepdates om samen te sporten, looproutes te delen of yoga te beoefenen. Lululemon heeft haar eigen yogastudio’s en interactieve opstellingen in de winkel helpen zowel personeel als klanten in het stellen van persoonlijke doelen (ook al hebben die niets met yoga of sport te maken)

Vita Mojo becijfert de voedingswaarde op je bord

 

 

 

 

 

 

Een heel bijzonder lunchadres is Vita Mojo. In onze workshops bij retailers bepleiten we vaak de waarde van een check-in (en dus niet alleen een check-out) om de retailbeleving te personaliseren. Dat is exact wat bij Vita Mojo gebeurt. Via een touch screen en een heel intuïtieve interface stel je je lunch samen. De grammage van ieder ingrediënt kan je zelf doseren, en je krijgt meteen te zien over hoeveel gram, vet, proteinen, caloriën en koolhydraten je voor de kiezen krijgt.

 

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *