Light is Time, DGT Architects for Citizen

De nieuwjaarsbrief: het moment om achteruit en vooral vooruit te kijken

Het is voorlopig nog steeds januari, dus ik kan nog steeds – bij deze –  iedereen van harte een warm nieuwjaar en een spetterend vrolijk 2017 wensen. Ieder jaar maak ik rond januari uitvoerig de balans op, en teken ik met ruwe krijtlijnen uit wat de focus verdient in het nieuwe jaar. 2017 mag voor mij meer van hetzelfde zijn. Meer, maar korter.

Waar 2016 zal herinnerd worden als een jaar vol turbulentie, was het voor mij een vruchtbaar jaar. Ik wou zoveel mogelijk mijn formules om aan toekomstverkenning te doen verkorten, meer lezingen en masterclasses verzorgen, en interessante samenwerkingen met keien in hun vak verdiepen.

Meer, maar korter

Wanneer ik mijn werk in 2016  zou uitdrukken in aantal lezingen, hebben ik er zo’n zestig gedaan afgelopen jaar. Het aantal lezingen nam toe, en samen met collega’s slaagden we erin om langlopende onderzoeksprojecten korter te maken. Een bijzonder project was de toekomstverkenning voor Volvo Nederland die in 2016 is gefinaliseerd samen met de goede vrienden van het ontwerpbureau Pinkeye. Daarnaast blijven enkele kort lopende, maar energieke trajecten bij, samen met mijn fijne collega Herman Konings, oa. voor Alma Restaurants, Matexi, Theo Brillen en meer. Een wel heel bijzondere uitdaging vonden we op het einde van vorig jaar waar in een opdracht voor Recytyre, die in België verantwoordelijk is voor de ophaling en bestemming van wel 80.000 ton autobanden per jaar.  Samen met Jan Leyssens van Regenerative Design, speurden we de mogelijkheden af bij koplopers in de sociale economie, de circulaire economie en meerbepaald de synthetische biologie om tot nieuwe innovatiepaden te komen.

Het voordeel van werken als éénmansleger is dat je voor ieder project een evenknie kan kiezen die zeer complementair is, en met wie je werkelijk een unieke en vernieuwende aanpak kan aanbieden, en 2016 vertelt me dat die aanpak in 2017 zeker moet verdiept worden.In 2017 wil ik de zeilen bijzetten om meer lezingen en masterclasses te doen, en langere projecten aan te pakken met methodiek die doorlooptijden vooral korter maakt.

Antropocene gedachten

Het thematische uitgangspunt blijft dat de toekomst vooral een mondiale uitdaging blijft om nieuwe evenwichten te vinden tussen mens, technologie en natuur. Nieuwe evenwichten waarbij wetenschap, technologie, creativiteit en organisatorisch vermogen ons in staat stelt totaal nieuwe oplossingen te vinden om binnekort 9 miljard mensen van voedsel en energie te voorzien, stromend water, mobiliteit, huisvesting, etc…

Het antropoceen tijdperk, ofwel ‘tijdperk van de mens’ bleek in 2016 voor heel wat sectoren een relevant uitgangspunt om naar de toekomst te kijken, en een bron van inspiratie om strategische innovatiepaden mee te stofferen. In 2017 blijven we de technologische ontwikkelingen verder opvolgen en laten we ons verder inspireren hoe overheden en bedrijfsleven ermee aan de slag gaan.

Nieuwe vormen van inspireren in 2017

2017 zal ook een jaar worden waar activiteiten rond inspiratie en innovatie nieuwe vormen aanneemt.  Er is er ééntje in de maak waarvan je achteruit leunend op de bank kan genieten bij een leeslamp en een glaasje wijn, en ééntje waar je net kan kijken naar mensen die op de bank zitten. Je hoort er later meer over.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *